A táplálákallergia kutyáknál

Becsült olvasási idő: 3 perc

A táplálékallergia az élelmiszerek, nyersanyagok valamilyen összetevőjére - általában egyes fehérjékre - úgynevezett allergénjére, adott fokozott, túlérzékenységi válaszreakció. Az allergénnel való találkozás mindig kiváltja a kellemetlen, nagyon ritkán életveszélyes tüneteket.

A természet sokszínűségét bizonyítja, hogy ahány kutya annyi féle tünetet okozhat a táplálékallergia, vagy a táplálékintolerancia. A kép olyannyira nem egységes, hogy sokszor nem is gondol sem a gazdi, sem az állatorvos ilyen jellegű problémára. Sokszor csak a tüneteket kezdik el kezelni, ahelyett, hogy az alapproblémát szüntetnék meg. A táplálékallergia és a táplálékintolerancia kezelés mondhatni a világ legegyszerűbb dolga lenne. „Csak” ki kell hagyni az étrendből a panaszt okozó élelmiszert. Persze ezt csak akkor lehet megtenni, ha ismert alapanyagról van szó.

 

Nézzük, milyen tünetek alapján vetődhet fel az allergia gondolata

 

Emésztőrendszeri tünetek: Hasmenés, véres széklet, nyálkás széklet, székrekedés, hányás, öklendezés,súlyállás kölyköknél, fogyás, fokozott bélhangok, bélmozgások

 

Bőr: Ekcéma, bőrszárazság, helyi bőrgyulladás, bőrvérzések, nyálkahártyavérzések, szőrhullás (akár foltokban), aljszőr vesztés, korpásodás, mattá váló szőrzet,vakarózás

 

Légúti Orrfolyás, szemviszketé, nehezített orrlégzés, rohamokban jelentkező tüsszentés, orrváladék ürítés, köhögés

 

Idegrendszeri viselkedési zavar: túlzott idegesség, túlzott stressz reakció, elbújás, indokolatlan agresszió (odakap, harap), engedetlenség, morgás, alvászavar, fáradékonyság

 

Egyéb Izületi gyulladások, fülviszketés fülgyulladás vérkép eltrés: anémia, eozinofilia

 

A kellemetlen tünetek megjelenése után a gazdik általában hamar viszik állatorvoshoz a kutyájukat. A vakarózás, hasmenés, bőrpír minden figyelmes kutyatartó számára figyelmeztető jel, hogy baj van. Az általános vizsgálatok után az állatorvos elvégezhet akár ott a rendelőben különböző bőrpróbákat. Ezeket Prick-teszteknek, illetve Pach-teszteknek hívjuk. Ilyenkor egy kis területen leborotválják a szört, és néhány csepp allergént tartalmazó folyadékot helyeznek fel a bőrfelületre. Természetesen egy sima fiziológiás vízcseppet is tesznek fel kontrollnak, és jó, ha egy hisztamint tartalmazót is cseppentenek a szőrtelen felületre a negatív és pozitív kontorll miatt.  Néhány perc elteltével megnézik, hogy az allergéneket tartalmazó részen keletkezett-e bőrpír, az milyen nagyságú, mennyire erős színű. Ebből máris megállapítható az allergia.

 

  Szeretnél egyedi, a kutyádra és felmerülő betegségeire szabott ételeket?

Dr. Mák Erzsébet kutya dietetikus személyre szabott, szakszerűen összeállított receptekkel vár téged! A petpincér pedig megfőzi és kiszállítja az ételt, bárhol is legyél az országban.

Kutyámra szabott ételt szeretnék

 

 

Persze nem minden kutya ennyire türelmes, hogy percekig képes szinte mozdulatlanul várakozni, amíg a teszt eredmény ad. Éppen ezért gyakrabban diagnosztizálnak vérből. A tényleges allergia esetén a vérszérumban megemelkedik a specifiukus IgG és IgE immunglobulinok mennyisége, mutatva azt, hogy mire allergiás a kutya. Azonban tudni kell, hogy a táplálékintoleranciát ez nem mutatja ki, lévén akkor a szervezet nem produkál nemhogy fokozott, hanem semmilyen immunválaszt. Ilyenkor tovább kell kutatni.

Mehet a kutya és gazdi a dietetikushoz.

A dietetikus kikérdezi részletesen a kutya táplálási szokásait, az etetés körülményeit, társállatok jelenlétét, a szülők, a testvérek, alomtestvérek betegségeit, a szedett gyógyszereket, étrendkiegészítőket, a tünetekről mindent: mi a tünet, mikor jelentkezett, milyen intenzitású, egy vagy több tünet van, stb. Ilyenkor érdemes vinni egy etetési-tüneti naplót, amin minden rögzítve van néhány napon keresztül. Mit evet? Mikor evett? Hol evett? Ha házi koszt, az hogyan készült? Milyen jutifalatot kapot? Merre sétált? (Sok esetben egy pollen képes keresztreakciót adni a táplálékra.)

A leggyakoribb táplálékallergiák a kutyáknál:

Általában a magas fehérjetartalmú élelmiszerek, mint például

  • a csirkehús,
  • marhahús,
  • tojás,
  • tej, tejtermékek, sajt,
  • szója,
  • esetleg gabonafélék
  • kombinált allergiák

A diéta célja: a teljes allergén mentes étrend biztosítása, amely komoly szakmai feladat. A már kialakult tünetek diétás kezelése, amely az érintett szervi probléma miatt nagyon különböző és specifikus.

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal


Dr. Mák Erzsébet Ügyvezető dietetikus, Kutyadiéta

Több mint 10 éve foglalkozunk diétás tanácsadással. 1997-ben lett dietetikus és azóta is, egyre jobban belemerül ebbe a csodálatos tudományba. Az ELTE Főiskolai Karán biológia tanári diplomát, ezután a Nyugat-Magyarországi Egyetemen élelmiszer minőségbiztosító mérnöki diplomát szerzett. Itt azonban nem állt meg a tanulásban, hanem beiratkoztam a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájába. Ennek eredményeként 2010-ben megszerezte a doktori fokozatot.

+36205502281
etrend@petpincer.hu