Ételallergiás a kutya?

Becsült olvasási idő: 2 perc

Manapság megdőlni látszik a korábbi "szakértői" vélekedés, hogy csak a túltenyésztett kutyák lesznek ételallergiások, leginkább csirke-allergiások. Sajnos, ahogy mi emberek, a kutyák is allergiássá tudnak válni sok mindenre. Mik lehetnek a tünetek?

A kutya múlni nem akaró vakaródzással szenved
Visszatérő bőrfertőzések jellenek meg. Bőrpír, csalánkiütés, sebek, gombás fertőzés
Száraz, pikkelyes bőr
Krónikus bőr-, fülgyulladás
Orrfolyás, tüsszögés, gyulladt szemek

Először is különbséget kell tenni az ételallergia és az étel intolerancia között, amelynek tünetei lehetnek hasonlóak, de akkor jelentkezik amikor a  kutya immunkrendszere tévesen úgy azonosítja az élelem valamelyik összetevőjét, mintha az káros lenne a szervezetére, ezért olyan immunglobulin E védekező antitesteket hoz létre, és juttat a véráramba, amely küzdeni próbál ellene. Az élelmiszer(összetevő) intolerancia hasmenéssel, hányással járó védekezést vált ki a kutyánál. 

Minden gazdinak fájó látni, a szenvedő kutyáját, de jó hír, hogy az ételallergia és az ételintolerancia tünetei megszűntethetőek, ha a kiváltó élelmiszerösszetevőt elhagyjuk a kutya étrendjéből.

Sokan félve a csirke-allergiától, megelőzésként mindent kerülnek a kutya étrendjében, aminek csőre vagy tolla van. Ugyanakkor a kereskedelemben kapható állateledelek gyakran tartalmazzák a következő összetevőket: emulgeálószerek, ízfokozók, színezékek és tartósítószerek, valamint hormonokkal és vegyi anyagokkal telt, elhullott állatok húsából feldolgozott fehérje liszt. Ezek is kiváltói lehetnek az ételallergiának, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tej-, tejtermékek, tojás, gabonafélék is allergizálhatnak. Utóbbi összetevők a legtöbb tápban megtalálhatóak, és sajnos attól, hogy azt látod egy termék csomagolásán "báránnyal ízesítve" ez legkevsébé sem azt jelenti, hogy nem csirke és gabonaféleség lesz a meghatározó összetevő. (lsd: Ne mérgezd a kutyád! cikkünkben)

Ha egy kutya allergiás lett, akkor ahogyan az embereknél is, igen nagy az esélye hogy több dologra is allergiás lesz. Ide kell sorolni a pollen, fű, rovarok és vegyszer allergiát is. Érdemes az allergia erősebb jelei alapján megfigyelni, hogy

adott évszakban, bizonyos növény(ek) virágzási idejében erősödő allergiás tünetek
takarítás, vegyszerhasználat vagy bizonyos helyeken tett látogatás után erősebb allergiás tünetek
ugyan elárulhatják a másodlagos allergia jelenlétét.  Ahhoz hogy megtudd a kutyád mire allergiás, alapvetően mégis a drága laboratóriumi vizsgálatok helyett a korlátozott összetevős étkeztetés, vagyis az eliminációs diéta nyújthat megoldást. Szerencsére ezt módszert több gyártó terméke is támogatja. A PetPincér® eledelek többsége alkalmas az eliminációs diéta tartására.


Mi az eliminációs diéta lényege? A eliminációs (elhagyásos, kiiktatásos vagy kizárásos) diéta során, a gyaníthatóan allergiás tüneteket előidéző élelmiszereket iktassuk ki a kutya étrendjéből. A kutya új eledelében az élelmiszer összetevők, különösen a fehérjék, olyanok legyenek, amelyeknek a kutya nem lehetett korábban kitett - így tehát kevésbé valószínű, hogy  érzékeny legyen. Lehetőleg kevés fajta körettel készült eledel legyen.

Az eliminációs diétát minimum 8-10 hétig kell tartani, mert nem csak a bélcsatornákból, de a kutya szervezetéből is ki kell ürülnie az allergiát kiváltó összetevőknek. Miután sikerült teljesen tünetmentessé tenni barátodat, fokozatosan és egyesével kell vissza adagolni a különböző állati fehérjéket, és a tünetek jelentezésével megbizonyosodni az ellergiát okozó eledel összetevőről. 

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal