Kutyák és a cukorbetegség - Cukorbeteg kutyák tünetei

Becsült olvasási idő: 3 perc

Nem is gondolnánk, de a cukorbetegség a kutyáknál is egyre gyakrabban fordul elő. Nagyjából minden 300 egészséges kutyára jut 1 cukorbeteg. Az uszkárok, spitzek, terrierek, és tacskók vérvonal szerint eleve hajlamosak rá.

Sajnos a többi kutyafajtáknál sem ritka, mivel a kutyát életmódjában, szokásaiban, étkezésében, mozgásában a mi emberi szokásrendünkhöz próbáljuk idomítani, már évszázadok óta. És valljuk be ez nagyon jól sikerült. Így hát természetszerűleg náluk is megjelenek, az un. civilizációs betegségek: allergiák, szív és érrendszeri panaszok, daganatos elváltozások, cukorbetegség.

A kutyák cukorbetegsége rendkívül alattomos dolog. Ha kb. 10 mmol/l fölé emelkedik a vércukorszint a betegség akkor kezd csak tüneteket okozni, de sajnos ezek a tünetek elég nehezen észrevehetők. Egyébként a normál, éhgyomorra mért vércukorszint 4.4-6.6 mmol/l.

Kityák cukorbetegségének tünetei
Cukorbeteg kutya

 

Kutya cukorbetegségének tünetei

 

sokat iszik a kutya - mivel a kutyáknak nem kell poharanként kérni vizet a gazditól, hanem egész nap ihatnak, amikor csak jól esik, a megnövekedett folyadékfogyasztást nem könnyű észrevenni

 

több vizeletürítés - ezt még a városban lakó kutyáknál sem könnyű észrevenni, pedig őket szabályos időközönként viszik sétálni a gazdik. Hát még milyen nehéz ezt a tünetet észlelni, az udvaron tartott kutyáknál.

 

lassan, de biztosan fogy - ennek oka, hogy nincs elég inzulin, hogy cukor a vérből a sejtekbe jusson. Tehát a sejtek éheznek, és ezáltal fogynak, pedig a kutya étvágya akár fokozódhat is.

 

gyakoribb vakarózás - a bőrviszketés is a cukorbetegség tünete lehet, de mi emberek ezt hajlamosak vagyunk másra fogni, pl.: megcsípte valami, unatkozik, jól esik neki, stb. És különben sem tartjuk egész nap szemmel a kutyát, hogy erre felfigyelhessünk.

 

A kezeletlen cukorbetegséggel el lehet élni egy darabig, de rendkívül komoly károk keletkeznek a kutya szervezetében: látás romlás, sőt akár vakság; vese erek károsodása miatti veseelégtelenség, amelybe sajnos bele is lehet halni; az idegrendszert érő károsító hatás miatt magatartás zavarok léphetnek fel, illetve a végtagokon idegi fájdalmak. Magas vércukor szint esetében a kisebb sérülések - tüskébe lépés, toklász befúródás, stb. - lényegesen nehezebben gyógyulnak, hajlamosabbak a befertőződésre.

 

A kutya cukorbetegséget kezelni kell!

 

A kezelés inzulinból és speciális diétából áll, amivel évekig jó formában tarthatjuk négylábú barátunkat. Az inzulin adagolást a kezelőorvos szabja meg, épp úgy, mint a napi bevihető szénhidrát mennyiséget.

 

  Szeretnél egyedi, a kutyádra és felmerülő betegségeire szabott ételeket?

Dr. Mák Erzsébet kutya dietetikus személyre szabott, szakszerűen összeállított receptekkel vár téged! A petpincér pedig megfőzi és kiszállítja az ételt, bárhol is legyél az országban.

Kutyámra szabott ételt szeretnék

 

A dietetikus, vagyis mi a Vital Kutyadiéta csapata abban tud segíteni, hogy:

  • hogyan tovább, ha nem tápot akarunk adni, mert drága, megunta az állat, vagy szívesen készítünk neki valami házi finomságot
  • kiszámítjuk azt az egyénre szabott energia és tápanyag-összetételt, amely figyelembe veszi a fajtát, nemet, életkort, fizikai aktivitást
  • milyen élelmiszer a javasolt, a mértékkel javasolt és a kerülendő
  • melyek azok a szénhidrát fajták amiket fogyaszthat a kutya,
  • hogyan kell elkészíteni az ételt, hogy a vércukoremelő hatás alacsony maradjon
  • az inzulinhoz igazodva mikor és mennyi táplálékot kapjon a barátunk
  • mit adhat a gazdi, ha éhes még a kutya
  • milyen jutalomfalatot kapjon társunk, ha megérdemli - és minden kutya megérdemli!
  • hogyan és mit lehet előre készíteni, ha utazunk a kutyával, vagy ha másra kell bíznunk kedvencünket

És ez csak ízelítő abból, amiért érdemes minket megkeresni, ha cukorbeteg kutya van a családban. A cukorbetegséggel együtt lehet élni, sőt mivel kötelező a diéta, ez segít, hogy tudatosan odafigyeljünk a minőségi táplálásra. Egyébként ez a gazdiknál is fontos lenne!

 

Ha tanácsra van szüksége kutyák cukorbetegségével kapcsolatban vegye fel orvosainkkal a kapcsolatotot.

 

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal


Dr. Mák Erzsébet Ügyvezető dietetikus, Kutyadiéta

Több mint 10 éve foglalkozunk diétás tanácsadással. 1997-ben lett dietetikus és azóta is, egyre jobban belemerül ebbe a csodálatos tudományba. Az ELTE Főiskolai Karán biológia tanári diplomát, ezután a Nyugat-Magyarországi Egyetemen élelmiszer minőségbiztosító mérnöki diplomát szerzett. Itt azonban nem állt meg a tanulásban, hanem beiratkoztam a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájába. Ennek eredményeként 2010-ben megszerezte a doktori fokozatot.

+36205502281
etrend@petpincer.hu