A zsiradékok a kutyák táplálkozásában a legfontosabb energiaforrások

Becsült olvasási idő: 2 perc

A kutyák szénhidrát emésztése sokkal rosszabb, mint az emberé, viszont a sok lipáz enzimnek köszönhetően a zsiradékemésztésük kimagasló. 1 g zsiradék elégetése 8,7 kcal energiát szolgáltat a kutyának. Mondjuk embernek 9,3-t.

 

A zsíradék nem pusztán energiát ad a kutyának, hanem fontos a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához (A, D, E, K), a kutya testét szigetelve segít a testhőmérséklet megőrzésében, a hasűri szerveket kipárnázva védi a rázkódástól, szükséges az idegrendszer fejlődéséhez, elősegíti a táplálék ízérzékelését (a legtöbb ízanyag zsírban oldódik), stb.

 

A zsiradékoknak több csoportja van

 

  • szobahőmérsékleten folyékony, növényi eredetű olajokról
  • szobahőmérsékleten szilárd, állati eredetű zsírokról
     

A természet azért egy kicsit megviccelte a tankönyveket, mert ugye mindenki tapasztalta már, hogy a csirke-, kacsa- és libazsír folyékony szobahőmérsékleten. Sőt a halzsírt egyenesen halolajnak nevezzük. Ezzel szemben a kókuszzsír - nevéből is látszik - szilárd.

Nos, erre az első ránézésre kaotikusnak tűnő jelenségre a zsírsavak kémiája adja a magyarázatot. Abban a zsiradékban, amiben sok az un. telítettlen zsírsav az folyékony, szemben a sok telített zsírsav tartalmúval, ami viszont szilárd. A halmazállapot nagyban befolyásolja, hogy a ketogén diétában melyik zsiradékot használjuk fel. Ugyanígy jelentősége van a bennük lévő zsírsavaknak.

Zsírokban gazdag kutyaétel

 

Ketogén diétában használható zsiradékok

 

Lágy zsiradékok (olajok) Kemény zsiradékok (zsírok)
napraforgó olaj sertészsír
tökmagolaj kókuszzsír
szőlőmag olaj kakaóvaj
kukoricacsíra olaj baromfi zsírok
halolaj faggyú

 

A zsírsavak között is vannak esszenciálisak és nem esszenciálisak, éppúgy, mint a fehérjék esetében az aminosavaknál ezt lehetett olvasni. Esszenciális zsírsavak: linolsav, linolénsav és az arachidonsav. A linolsav 15-25%-ban található a növényi olajokban, az állati eredetű zsírokban ez csak 5% körüli érték. A linolsavból a kutya szervezete elő tud állítani linolénsavat és arachidonsavat is. (Macska ez utóbbit nem tudja.) Ezek az esszenciális zsírsavak védő funkcióval rendelkeznek a szív és az érrendszeri betegségek ellen. Ebből adódóan, nagyon fontos, hogy a kutya tápláléka tartalmazzon elegendő növényi zsiradékot, azaz esszenciális zsírsavat.

 

Zsírokban gazdag ételeink

 

Termékeinkből válassza az extra hústartalmú ételeinket.

Változatos kutyaétel minden napra 80% hústartalommal!
Az extra ételeink minimum 80% húst tartalmaznak, valamint minden olyan összetevőt,
ami a kutyák egészséges táplálásához szükséges.
A magas hústartalmú kutyaeledelek rostokban gazdag köretekkel készülnek.

 

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal


Dr. Mák Erzsébet Ügyvezető dietetikus, Kutyadiéta

Több mint 10 éve foglalkozunk diétás tanácsadással. 1997-ben lett dietetikus és azóta is, egyre jobban belemerül ebbe a csodálatos tudományba. Az ELTE Főiskolai Karán biológia tanári diplomát, ezután a Nyugat-Magyarországi Egyetemen élelmiszer minőségbiztosító mérnöki diplomát szerzett. Itt azonban nem állt meg a tanulásban, hanem beiratkoztam a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájába. Ennek eredményeként 2010-ben megszerezte a doktori fokozatot.

+36205502281
etrend@petpincer.hu