Táplálási tanácsok kutyáknak

Becsült olvasási idő: 3 perc

Talán nem mondunk majd Neked mindenben újat, de reméljük kellően hasznos információkat és tanácsokat tudunk megosztani ezen a felületen. Ahhoz hogy kutyánkat helyesen tudjuk táplálni, elengedhetetlen néhány fontos ismeret a kutya biológiai tulajdonságait illetően.

A kutyák fogazata nem a rágásra, hanem a táplálék megragadására és nagyobb darabokra való tépésére szolgál, tehát az aprításban való szerepük elhanyagolható. A táplálék nagyon apróra darabolása vagy darálása, pépesítése még idősebb korban, vagy rossz fogazatú kutyák esetében sem indokolt.

Kutyák táplálása

A kutyák fogmegtartása érdekében a fogkő megszűntetése rendkívül fontos. Tudnunk kell, hogy a fogkő úgy alakul ki, hogy az étkezés során a kutyák fogán különféle sók tapadnak meg, amik idővel megkövesednek. Az így kialakult fogkő nem megfelelő kezelés esetén kialakult ínygyulladás akár a fogak elvesztését is eredményezheti. A fogkő okozta problémák megakadályozása rendszeres odafigyelést, gondoskodást és szükség esetén beavatkozást igényel.

A kutya ízlését elsősorban a szaglása irányítja, és a szénhidrátokból eredő édes ízt szinte egyáltalán nem is érzékelik. Ugyanakkor az eledel fizikai megjelenése sokkal fontosabb szerepet játszik a táplálkozás során. Sem a túl hideg, sem a túl meleg ételt nem kedvelik, mint ahogyan a száraz, poros eledel helyett is a nedveset kedvelik jobban. A kutyák számára az állati eredetű zsír, fehérjéket alkotó aminosavak és a só a legízletesebb. Annak ellenére, hogy sok kutya a gazdája étkezési szokásaihoz igazodva, szinte kikönyörgi az emberi eledelt, valójában az ilyen etetéssel a kutyának a gazdája nem tesz jót.

Habár a kutya főként húsevőnek tekinthető, kialakult igénye van a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására is.

Kutyák táplálása

 

A NAPI ETETÉSEK SZÁMA ÉS MENNYISÉGE

 

A kutya sokkal több táplálékot tud megenni, mint amennyire ténylegesen szüksége van. Ez a tulajdonsága még a háziasítás előtti életmódjára vezethető vissza. Csakhogy abban az időben gyakrabban kényszerült a kutya koplalásra, ezért ha megengedjük, hogy a kutyánk étvágya és étel utáni kuncsorgása alapján határozzuk meg az étel mennyiségét, akkor szinte elkerülhetetlen a kóros elhízása. A kutyák helyes etetése

  • 4 hónapos korig naponta 4 - 5 alkalommal,
  • 8 hónapos korig naponta 3 alkalommal,
  • 2 éves korig naponta 2 alkalmommal, 

felnőtt és egészséges kutyák részére, ha nem végeznek megeröltető fizikai munkát (ide értve a vemhes és szoptatós kutyákat is) naponta 1 alkalommal, a napszak ugyazon idejében kell a táplálékot biztosítani.
A kutya szükséges adagját úgy lehet általánosságban megfogalmazni, hogy amennyit a kutya egyszerre és jó étvággyal elfogyaszt. Az általa azonnal el nem fogyasztott ételt soha ne hagyjuk előtte, vagy egész napra elérhetővé téve számára! Az ételt szobahőmérsékleten tálaljuk a kutyának.

 

PetPincér® Főzött kutyaeledel adagok

 

Az általunk forgalmazott kutyaeledelek jelenleg 300 gramm-os kiszerelésben kaphatóak. 300-gr-os kiszerelésű üveges kutyaételeink 15-20kg-os kutyák esetében napi adagokra porciózott

Főzött kutyaételek


A kutya tápcsatornája rövid, és ezért különösen fontos hogy olyan táplálékot vegyen magához, amit a legjobban tud hasznosítani. A kutyák nem tudnak saját maguk táplálékot szerezni, kiszolgáltatott és rajtad múlik milyen eledellel eteted. Vannak olyan kutyatartók, akik az eledelek megválasztásánál csak a saját szempontjaikat veszi figyelembe. A felelős kutya gazdák azok, akik igyekeznek jól tájékozottak lenni, és az anyagi- és kényelmi szempontjaikon túl, figyelembevenni a kutyájuk szempontjai is.

Rendszeresen hordod orvosi vagy kozmetikai bűzmirigy ürítésre a kutyád?

A bűzmirigyek nem természetes ürülésének lehetséges oka, hogy nem megfelelő minőségű eledelt fogyaszt a kutya. Az elégségesen kemény széklettel tudja a kutya üríteni a bűzmirigyét, amit a csak gabonafélék rostjaiból, fehérje porból álló eldelek nem feltétlen biztosítanak. Ezzel szemben a természetes rostok segítik az emésztést és megkötik a bélben keletkező gázok és toxinok nagy részét.

Ha a kutya a fenekét a földhöz dörgölve csúszik, az nem vicces látvány, hanem bűzmirigy problémára utalhat. Ha gyakran vannak bűzmirigy problémái a kutyának, antibiotikumos kezelésre fog szorulni, rosszabb esetben műtéti beavatkozásra lesz szükség.

Kutyatáp és nyers etetés helyett, a főzött kutyaeledeleket eledeleket javasoljuk. Kerüld el a problémákat, vásárolj valódi prémium minőséget! PetPincér®

 

 

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal