Állatvédelemben erősít a Kormányhivatal

Becsült olvasási idő: 3 perc

Miközben rendszeresen találkozunk az állattartásban olyan anomáliákkal, sőt egyes esetekben felfoghatatlan téveszmékkel, amelyek még az alapos gondossággal eljárni igyekvő gazdikat is megkísért, idegileg próbára tesz, most mégis az az örömhírünk van, hogy nem csupán "fény az alagút végén", de valódi információs Világítótorony is van e téren.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kockázatkezelési Igazgatósága által szerkesztett és működtetett Szabad a gazdi Facebook oldal. 

Eme fórumon rendszeresen kiváló minőségű cikkeket posztolnak, és jól érthető kommunikációval orientálnak minden értelmes - állattartó - embert.

Tudjuk, hogy már több cikket is megjelentettünk az alábbi témában, de még mindig nem jutott el elegendő emberhez a megfelelő minőségű és mennyiségű információ a kutyaélelmezés témában, hogy 

a Nébih és a nemzetközi szervezetek tapasztalatai azonban azt mutatják, az utóbbi időben egyre jobban terjed a nyers etetés szokása, ami akár egészségügyi problémákhoz is vezethet. A kockázatok pedig nemcsak a házi kedvencként tartott állatokat érinti, sokszor emberre is veszélyes fertőzések is előfordulnak.

Akinek nem lenne nyilvánvaló, a Nébih és más országokban hasonló nemzetközi szervezeteik, rendszeresen ellenőrzik az állateledel gyártás és forgalmazás szereplőit. Így pontos nyilvántartásuk van azokról a - legális - forgalmazókról, akik állati élelmezésre nyers húst tartanak. Kijelentéseik tehát nem légből kapottak, mint ahogyan a EU jogharmonizáció kapcsán sem egyedi elvárásaik vannak, hanem a legfrissebb tudományos alapokon megalkotott, Uniós szabályokat alkalmazzák hazánkban is.

Az elmúlt években egyre többen megértették az egyre többet hangoztatott kutatási eredményeket, melyek a táppal való etetés, lehetséges rákkeltő hatásaira mutatott rá.

Ez, valamint az egyéb emősztőrendszeri problémák, különösen az allergiák elkerülése, vagy már kezelése érdekében, a hús tartalmú készítmények irányába váltottak. Pár éve még, aki a  táppal etetés helyett keresett alternatívát, lényegében csak a BARF diátáig juthatott, és ha kipróbálta, a hússal való etetés jótékony hatásairól tudott beszámolni.

Nyilván!

Csakhogy, amíg ez még pár éve számossága miatt csak kis bakteorológia kockázatot jelentett, mostanra nemzetközi szervezeteket is mozgósító problémává nőtte ki magát. 

Akkor most mi legyen?

Vissza a mesterséges (táp) készítmények irányába?

Nyilván ismered a "Super Size Me" című dokumentumfilmet...

Akkor pedig mégis a valódi húsból készült termékek lennének a helyes megoldás! Na, de nyers formában (BARF - Biologically Appropriate Raw Food) vagy szakszerűen hőkezelt formában (PetPincér a főtt kutyaeledel) adjuk a kutyának?  

 

Mi is a probléma a nyersen adott húsokkal? 

 

A baktériumok ellenálló képessége avagy, a fagyasztószekrényben tárolt hús mégnem válik veszélytelené!

Számos esetben találkozunk azzal, hogy az emberek nincsenek tisztában a VÍRUS és a BAKTÉRIUM közötti különbséggel, így aztán pláne összekeverik vagy elképzelés nélkül vannak arra, hogyan lehet az általuk okozott kár megelőzésére vagy  megszűntetésére intézkdeni. 

Ha még van kb 8 perced, nézd meg az erről készült szuper videót, mert igazán élvezetes és szórakoztató módon edukál benne dr. Simanovszky Zoltán - akinek ez úton is ismét gratulálunk nagyszerű videójához. 

Ha megnézted a videót, alig pár dolgot kell már megértened, de ha 8 percet sem/nem tudsz szánni rá, akkor annyit jegyezz meg csak, hogy a  hőmérséklet csökkenése a baktériumok szaporodását ugyan lassítja, vagy a fagyott állapotban akár megállítva is tartja, de a baktériumok a fagypont alatti hőmérsékleten sem pusztulnak el. Miután  természetes vizek jegébe fagyott baktériumok hónapokig életképesek maradnak, a mélyhűtéses -20 °C-on néhány hónapos tárolásra eltett élelmiszerekben is így van ez.

Tehát, a BARF élelmezés kapcsán ezért fújnak riadót az EU-s tagországok nemzeti hatóságai. Miután kiolvadnak a húsok, és nem főztük meg azokat, a  Salmonella és E. coli baktérium aktívan éli világát.

Az említett két baktérium +30°C - +60 °C között a leginkább szaporodni képes. Ha most eszedbe jut, az a javaslat hogy "csak locsold le meleg vízzel a fagyott húst" akkor könnyű megbecsülni, hogy a felületi hőmérséklete milyen tartományba kerülhet a húsnak.

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal