Ellentmondás az állatorvosok között

Becsült olvasási idő: 5 perc

Hogy hozzon így jó döntést egy kutyatartó, ha az állatorvosok is mást és mást mondanak? 

Adott a vegán élelmezés kérdése, aminek létjogosultsági igénye egyszerűen onnan fakad, hogy vannak gazdik, akik saját maguk egyszerűen nem fogyasztanak hús, és/vagy állati fehérjéket.

Akik így élnek, sokszor a saját családjukban is "csodabogárnak" tartottak, és gyakran számolnak be arról, hogy a környezetük rendkívül nehezen volt hajlandó elfogadni étkezési meggyőződésük. Újabban felmerül a vegán étkezők körében, hogy a kutya és macska is ehet-e ilyen eledeleket. Reklám nélkül, de a cikkünk objektivitásához tartozóan beszámolunk arról, hogy Magyarországon is található már olyan vállalkozás, amely vega eledeleket készít kedvenceknek. 

November 4.-n jelent meg dr. Molnár Csaba (etológus) kiváló írása az Index.hu oldalon, amelyben nem csupán leírja ennek a témának (mondjuk ki problémának) kiváló bemutatását, hivatkozik és idézi dr. Fodor Kinga témában vitathatatlanul  nagy tapasztalatú, szeretett és elismert, az Állatorvosi Egyetem Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék egyetemi docensét.

A kutya háziasítása a farkasból sokkal régebben kezdődött, mint a macskáé. A sok tízezer év alatt, amíg a farkasból a ma is ismert domesztikált kutyák kialakultak, folyamatosan az ember maradékait ették, szervezetük egyre alkalmasabbá vált arra, hogy az emberek által fogyasztott növényi eredetű táplálékot is megeméssze. Csakhogy nem szabad elfelejteni, hogy a kutya ezalatt folyamatosan fogyasztott húst, illetve más állati eredetű élelmet is

https://index.hu/techtud/2019/11/04/vegan_kutya_macska_veganizmus_allatkinzas/
 


"Mindezek ellenére ez továbbra sem jelenti azt, hogy a kutya mindenevő, pláne növényevő lenne. Ha megnézzük az emésztésélettanát, akkor egyértelmű, hogy húsevő. Az azonban igaz, hogy a macskához vagy a vadászgörényhez képest jobban emészti meg és hasznosítja a növényi eredetű táplálékot."

AZ ÁLLATORVOS SZERINT EZÉRT KUTYÁKNAK IS KÖTELEZŐ ÁLLATI EREDETŰ TÁPLÁLÉKOT IS BIZTOSÍTANI, HA NEM AKARJUK SANYARGATNI ŐKET. - olvashatjuk (szerintünk is nagyon helyesen) a cikkben.

 

A téma trendi, izgalmas, így nem is kellett sokat várni, hogy az Index nyomán, az RTL Klub Fókusz készítsen egy műsort  "Jót tesz egy húsevő állatnak, ha nem ehet húst?" címmel, amit november 5.-én tettek adásba. Az alább megtekinthető műsorban - az egyébként eledeleket is népszerűsítő* - dr. Varga József állatorvos interjút adott a vegán tartott állatokra vonatkozóan. Azon sem lennénk meglepődve, ha mostani eléggé politikusra sikeredett nyilatkozata alapján, többekben kétségek fogalmazódhatnának meg, a korábban - általunk is nagyra tartott és -  elismert állatorvos, etikus szakértelmét illetően.

A vegán kutyatartás állatkínzásának minősítésére reagálva Nem mondom, hogy állatkínzást követnek el ezzel, ha a kutyát rendszeresen kivizsgáltatják, és rendszeres állatovosi-, dietetikai állatorvosi kontroll alatt tartják. - fogalmazta Varga doktor.

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/jot-tesz-egy-husevo-allatnak-ha-nem-ehet-hust-2019

Bemutatták a videóban ahogy az állatok esznek zöldséget és gyümölcsöt is, de közben bravúros csúsztatással sikerült úgy prezentálni, hogy kizárólag így etetve egészségesen tudnak élni is. 

Ha a fenti analógiát követjük, akkor íme az emberre vonatkoztatott hasonló hamis hír: 

Ismerjétek meg Zsókát, aki az evolúciót meghazudtoló képességre tett szert. A kislány, még tavaly nyáron nyaralásakor egy búvárhajón járt, amikor életében először, közelről láthatta a tenger élővilágát. Az új élmény alapján, hazatérte után, szülei kétszer is elvitték a helyi strandra, ahol Zsóka a medencében már a víz alatt is kipróbálta az úszást. Úgy döntött, sokkal egészségesebb a víz alatt élni, és Zsóka azóta így tesz. A fényképen látjátok, levegőt se kell vennie a víz alatt. 

Szülei ősszel vettek neki egy vízálló telefont, aminek használatával  F(zs)óka már a Twitteren osztja meg barátaival víz alatti, sokkal boldogabb életének izgalmas történeteit.

A téma iránt egyre többen is érdeklődnek, ezért több országban is egész nyáron starndok üzemelnek, hogy felkészítsék a tinédzsereket a víz alatti életükre.

Nyilvánvalóan hiba lenne elhinni a kép alapján, hogy képes az ember a víz alatt, levegő nélkül élni, mint ahogyan azt elhinni is naívság, hogy a videóban "brokkolit csipegető cica" immár tényleg vegetáriánus lett. A műsor után, komolyan aggódni kezdtem, amikor a cicánk elszaladt az egyik összegöngyölt zoknimmal! Rászokik a zoknira?  (..és láttátok a fickót a HÉV megállóban? Banánt evett... megint majmok lettünk?) 

Egyébként a videóban több olyan mondat is elhangozik, amelyek igazság tartalma nem kérdőjelezhető ugyan meg, de az adott környezetben alkalmas lehet arra, hogy azt tévesen értelmezze a néző. Nézzétek meg többször a videót, de hogy érthető legyen mire gondolunk, íme egy példa:

"...több tízezer kutyát és cicát nevezhetünk immár vegának, ők csak és kizárólag olyan ételeket kapnak, melyek mentesek minden állati eredetű fehérjétől" - igen, jól hallottad! Nem a kutyák és cicák választották az eledelt, hanem kizárólag azt a fajtát kapták. 

Kicsit HOFI Géza stílusban reagálva: Nagyapám mesélte, hogy a háborúban fogságba esett, és csalánból készült levest ettek. - vagy inkább csak azt kaptak. Nagyon egészséges volt, és az immunrendszert is erősítette, amire nagy szükség is volt abban a helyzetben. Meglepő tény, de amikor a fogságból hazatért, már nem akart többet csalán levest enni.

Visszatérve és tovább nézve a videót, bemutatásra kerül, hogy kutyák és macskák, sőt még oroszlán is, önállóan álltak át vega életmódra. Aztán, amikor élő műsorban készült videó következik, láthatjuk az állatok döntését. (4:25), (5:17-) Ami bizony a hús készítményű eledelelre esik.

De térjünk ki dr. Varga József nyilatkozatára is. Ha meghallgatjuk a mondatait, joggal merülhetnek fel többekben néhány kérdés:

  • mennyibe is kerül az (un. dietetikus) állatorvosi vizsgálat?
  • mennyibe is kerül az a bizonyos "rendszeres állatorvosi kontroll" - aminek keretei között, vegán is tartható a kutya?
  • nyer valaki azon, hogy a kutyá(d)ról végül elmondható lett: "vegakutya"?

Végül pedig, mit gondoltok, mit fog tenni a gazdi, ha a pár kiló zöldség és néhány tíz- vagy akár százezer forintos vizsgálat után, azt a megalapozott orvosi tanácsot kapná a vegásító gazdi, hogy:

*Hmm, úgy látom a leletek alapján, most pár hétig hús tartalmú eledelt is kellene adni a kutyának, mielőtt folytatnánk a szoros kontroll alatti vegántartást. És lenne is itt valami, amit tudnék ajánlani...

Nézve a műsort, az a vicc jutott eszembe, amikor horgászok beszélgetnek egymás közt, és az egyik ezt meséli:


- Tavaly fogtam egy pontyot, és otthon betettem a kádba. Láttam, ki-kidugja a száját levegőzni. Gondoltam, megtanítom a szárazon élni. Az első nap egy percre vettem ki a vizből, a második nap már kettőre, és így tovább. Fél év múlva a ponty már remekül élt a szárazon.

- Ez fantasztikus! Szeretném megnézni ezt a pontyot!

- Sajnos nem lehet, a múlt héten beleesett egy vödör vízbe, és megfulladt.

Összegezve tehát: Az RTL műsorában nem hallottunk semmi újat, mert kiderült a kutyáknak és macskáknak szüksége van vitaminokra és természetes élelmi rostokra, ezért esznek zöldséget, gyümölcsöt. 

Mégis sikerült egy tényt úgy közölni, hogy az trendi és polgárpukkasztó legyen. Sőt, annak ellenére hogy a stáb kutyái, valamint a külföldi élőműsor képsorai is a vegántartás gyakorlati lehetetlenségét mutatták, egyesek fejében kialakulhat ezzel ellentétes következtetés is. 

Sajnálattal konstatáltuk, hogy amennyire megengedő akart lenni, annyira szerencsétlenre sikeredett a Család utcai állatorvos nyilatkozata. Kár.

Cikkünk végén, a szokásos ajánló kapcsán felmerül a kérdés, mit javasoljunk mára nektek? Nagyon ide illene ehhez a helyzethez HOFI Géza színművész úr egyik örökérvényű mondatát idéző jelenet, ami arról szól, hogy mit vállalna Ő pénzért, de azt inkább majd egy másik cikkbe illesztjük be. Viszont, ha már hivatkoztunk és idéztünk is a kiváló állategészségügyi szakértőtől, itt is népszerűsíteni szeretnénk írói munkásságát.

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal