Szív és érrendszeri betegségek diétája kutyánál

Becsült olvasási idő: 3 perc

A szívbetegség a kutyáknál is egyre gyakrabban fordul elő. Ez köszönhető a megváltozott életmódnak. Ma már a kutyák - kivéve a sport és munkakutyákat - a gazdi ülő, tévéző életmódjához vannak szoktatva, nem beszélve a nem éppen megfelelő táplálásukról. A helyesen táplált és rendszeresen sétáltatott kutyáknál is előfordulnak a szív és érrendszeri problémák. Az öregedéssel is együtt jár ennek a szervrendszernek a kopása, kimerülése.

Kutya szív és érrendszeri betegségek

A szív és érrendszeri betegségek nagyon sokfélék lehetnek:

 

A kardiológiai betegségek fajtája

 1. Veleszületett szívbetegségek pl.: szűkületek
 2. Billentyűhibák pl.: záródási elégtelenség
 3. Szívbelhártya betegségek pl.: fertőzések utóbetegsége
 4. Szívizom betegségek pl.: gyulladás, időskori szívgyengeség, szívizom elfajulása
 5. Koszorúér-betegség pl.: szívinfarktus
 6. Szívritmuszavarok
 7. Magasvérnyomás
 8. Alacsony vérnyomás
 9. Érelmeszesedés, érszűkület

A szívbetegségek esetén a szív nem tudja ellátni feladatát, megnagyobbodhat, hogy jobban tudjon pumpálni. A kor előrehaladtával lerakódó un. meszes plakkok csökkentik az ér rugalmassságát, szűkítik az ér keresztmetszetét. Rajta kevesebb vér tud áramlani, igaz azt nagyobb nyomással teszi. Összességében a kutya fáradékonyabb lesz, sokat pihen, nehezebben veheti a levegőt. Súlyosabb esetben akár vizesedhet is a szervezete.

A terápia minden esetben orvosi, belgyógyászati, de feltétlen szükséges ennek kiegészítéseként a megfelelő diétás táplálás. Vannak bizonyos betegségek amikor a megelőzésre is érdemes figyelmet fordítani. Ez nem kifejezetten terápiás étrend, hanem úgynevezett kardioprotektív (szív és érrendszert védő). Erre feltétlen gondoljuk, ha kutyusunk már a felnőtt életszakasza második felében van, ha elhízottabb. Ha tudjuk, hogy a felmenők vagy az alomtestvérek között szívbetegség előfordult, akkor is fontos a kutya diétás védelemének biztosítása.

 

 

A kardiológiai betegségeknél a diéta célja:

 

 • Ha nagy a baj, és hirtelen fellépő kutyabetegségről van szó, akkor az akut állapot megszüntetésének támogatása a megfelelő kímélő, ám pontosan meghatározott tápanyag összetételű táplálékkal történik. Ez kiterjed a vitaminok és ásványianyagok szintjére is.
 • A normál testtömeg beállítása igen fontos a kutyák szívbetegségénél. Az elhízott kutya túlsúlya jelentősen rontja a gyógyulás esélyét. Az energiabevitel pontos kiszámolása itt is az egyik leglényegesebb feladat.
 • A hosszan tartó minőségi éle kialakítására a diéta betartásával kiváló lehetőség nyílik. Nemcsak a vitaminokkal, ásványianyagokkal lehet támogatni a szívbeteg kutya életét, hanem a zsírsavakkal, a növények színanyagaival, amelyek antioxidáns hatásúak.
 • Speciális diétás táplálással a kardiológiai betegségek jelentős része megelőzhető, a kiújulás lehetőségének esélye nagyban csökkenthető.

 

Általános szívbeteg étrend egyéb jellemzői

 

Az alapvető szívbeteg diéta a kímélő alapanyagok megválasztásával indul. Kerülni kell a nagyon magas zsírtartalmú, nagyon magas rosttartalmú, puffadást okozó ételeket. Mind a húsok, mind a zöldségek és gyümölcsök között vannak a kutya diétájában kerülendő és javasolható alapanyagok. A gabonafélék helyes megválasztása is lényeges a szív és érrendszeri betegségek szempontjából. Az ételkészítési mód legyen kíméletes, zsiradékban, nátriuban szegény, fűszerezésben mértéktartó.

Ám a szívbetegségek kezelésében jótékony hatású fűszernövényeket nem szabad kihagyni az étrendből. A folyadékbevitel - különösen nagy melegben, vagy száraz fűtött helyiségben - mindig megfelelő legyen. A kutyadiétában a folyadéknál nem csak sima ivóvízre, hanem enyhe gyógyteák főzetére is lehet gondolni.

Minden egyes kutyánál figyelembe kell venni az adott betegség fajtáját, annak stádiumát, az esetleges társbetegség jelenlétét, a beteg kutya életkorát, a nemét, az életvitelét, az ízlését, és a természetesen a gazdi igényeit. Ezért van szükség személyre szabott kutyadiétára!

 

  Szeretnél egyedi, a kutyádra és felmerülő betegségeire szabott ételeket?

Dr. Mák Erzsébet kutya dietetikus személyre szabott, szakszerűen összeállított receptekkel vár téged! A petpincér pedig megfőzi és kiszállítja az ételt, bárhol is legyél az országban.

Kutyámra szabott ételt szeretnék

 

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal


Dr. Mák Erzsébet Ügyvezető dietetikus, Kutyadiéta

Több mint 10 éve foglalkozunk diétás tanácsadással. 1997-ben lett dietetikus és azóta is, egyre jobban belemerül ebbe a csodálatos tudományba. Az ELTE Főiskolai Karán biológia tanári diplomát, ezután a Nyugat-Magyarországi Egyetemen élelmiszer minőségbiztosító mérnöki diplomát szerzett. Itt azonban nem állt meg a tanulásban, hanem beiratkoztam a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájába. Ennek eredményeként 2010-ben megszerezte a doktori fokozatot.

+36205502281
etrend@petpincer.hu