Változatos táplálkozás a kutyáknál

Becsült olvasási idő: 4 perc

Embernél a táplálkozási ajánlások azt mondják, hogy egyél változatosan, minél több alapanyag féleséget fogyassz és azt különféle módokon készítsd el. Ezzel megelőzhetők a hiányállapotok és ez biztosítja az egészséges táplálkozás alapját.

 

Az ember és a kutya számára mást jelent a változatos étrend.

 

Amíg mi emberek szeretünk minden étkezéskor különböző ételeket enni, sőt egy étkezésen belül is sokféle alapanyagot fogyasztunk - addig a kutyákat nem zavarja, ha több napig ugyanazt az ételt, vagy tápot kapják.

Minden esetre az unalmas étkezés nagymesterei kétség kívül a macskák. Egyes macskák akár évekig ugyanazt az ételt kívánják enni, és ha nem kapják, meg akkor inkább duzzognak, de nem esznek.

Főzött kutyaétel
Főzött kutyaétel

 

A kutyák ízlése nagyon szélsőséges lehet.

 

Vannak ínyencek, akik igen csak válogatósak - erről persze leginkább a gazdi kényeztetése tehet - és vannak kutyák, akik mindent megesznek, behabzsolnak, ami az útjukba kerül. Sokszor még azt is, ami nem élelmiszer, mint például a zokni, papírzsebkendő. Mindkét esetben nehéz a gazdi dolga. Az első esetben kérdéses, hogy meg tudja-e etetni a válogatós kutyával a megfelelő összetételű és mennyiségű tápanyagot tartalmazó élelmet, amire a kutyának szüksége van.

A második esetben pedig a túletetés / túlevés veszélyével kell számolni. Így hát elmondható, hogy a változatosság alatt más ért a kétlábú és mást ért a négylábú.

 

Változatos ételek kutya szemmel

 

A kutyáknál a változatosság alatt azt értjük, hogy a kutya milyen életkorú, milyen fizikai aktivitású (mennyit mozog), milyen méretű, milyen állapotban van, például vemhes, vagy szoptató szuka.

A munkakutyák, és sportkutyák esetében is mást jelent a változatos, ám kiegyensúlyozott táplálkozás.

 

Milyen kutyaételt adjunk a kölyök kutyának?

 

Ha az életkor vesszük alapul, akkor az újszülött kiskutyáknak kizárólag kutyatejet, vagyis 100%-ig állati eredetű ételt kell kapnia. Ahogy növekszik ez az arány változik. 2 hónapos kortól 80-90% állati és 10-20% növényi táplálék az optimális. Ez azt jelenti, hogy már el lehet kezdeni a leválasztást az anyakutyáról.

Kölyökkutya étrend
Kölyökkutya étrend

 

MIlyen kutyakaját adjunk a növendék kutyáknak?

 

A növendék kutyáknak a legmagasabb az energia és ebből adódóan a zsiradék igényük, valamint a fehérje igényük - különösen a nagytestűeknek.

Éppen ezért egy serdülő kölyköt

nem kell sovány csirkemellel, nyúl, borjú, ló, nyúl hússal etetni,

hanem bátrabban választhatunk sertést, pulykát, birkát vagy az előbbiek zsírosabb húsrészeit alapanyagként.

Termékeinkből válassza az extra hústartalmú ételeinket.

Változatos kutyaétel minden napra 80% hústartalommal!
Az extra ételeink minimum 80% húst tartalmaznak, valamint minden olyan összetevőt,
ami a kutyák egészséges táplálásához szükséges.
A magas hústartalmú kutyaeledelek rostokban gazdag köretekkel készülnek.

 

Míg a korábbiaknak (tehát a csirkemell, nyúl, borjú, stb) 20% feletti a fehérjetartalma, addig utóbbiaknak 20% alatti, viszont ebből adódóan magasabb a zsiradék tartalmuk, és így több energiát szolgáltatnak a kölyköknek a fejlődéshez, tanuláshoz, szaladgáláshoz, hancúrozáshoz.

 

Sovány húsok fehérje tartalma %-ban  Zsírosabb húsok fehérje tartalma %-ban
Csirkecomb 21% Birkahús  16-18%
Csirkemell 25% Kacsahús 18-19%
Marhahús 21% Libahús 16-18%
Nyúlhús 21-23% Marhahátszín: 15%
Őzhús 21% Pulykahús: 20%
Sertés comb 21 % Sertés dagadó 12%
Vaddisznóhús 21-23% Sertés lapocka 17%

 

A kutyák étrendjében fontos a vas

 

Az energia, fehérje mellet ugyanilyen fontos a fiatal, fejlődő kutyák számára - sőt a sport és munkakutyák számára is - a megfelelő vas ellátottság.

A legjobb vasforrások a belsőségek:

 • máj
 • szív
 • vese
 • lép
 • nyelv
 • zúza

Attól, mert mi esetleg nem fogyasztunk, sőt mondhatni undorodunk például a marha vesétől, addig a kutyák nagy örömmel falatoznak a belőle készült ételből.

Sosem szabad elfelejteni, hogy amíg az emberek az ízekre hagyatkoznak elsősorban addig a kutyák a szagokra. Ami nekünk büdös, az nekik akár ínycsiklandó is lehet. Gondoljunk csak a perverz étvágynak nevezett szokásukra, mikor ürüléket esznek.

 

A hús mellett szükségesek a növényi táplálékok is.

 

Ennek szerepe egyes növények esetében a jóllakottság érzés biztosítása, amelyet a gabonafélék, álgabonafélék és belőlük készült alapanyagok adnak.

Ilyen a tészta, a rizs, a hajdina, a köles, a kenyér.

 

Mi van a zöltségekkel gyümölcsökkel a kutya ételekben?

 

A zöldségek és gyümölcsök a rosttartalom miatt fontosak.

Az emésztést, azon belül főként a belek mozgását segítik.

Magas rosttartalommal rendelkeznek:

 • sárgarépa
 • fehérrépa
 • zöldborsó
 • alma
 • körte

FIGYELEM!
Minél fiatalabb egy kutyus annál kevesebb rostra van szüksége.
A 8 hétnél fiatalabbaknak egyáltalán nem kell a rost. Az anyatejben sincs rost.

Főzött kutyaeledel alapanyagok
Főzött kutyaeledel alapanyagok

 

Mi legyen a "K" betűs ételekkel?

 

A nagyon puffasztó un. „K" betűsöket - karalábé, kelkáposzta, karfiol - és a szárazhüvelyeseket, mint a lencse, a szárazbab sok kutya nem jól tolerálja, és hasi fájdalmat, görcsöt idéz elő náluk.

Ezeket értelem szerűen nem javasolt adni. Bár vannak olyan ínyencek - például az enyém is - aki kifejezetten szereti például a karalábét, és addig nem hagy békén, amíg nem adok neki. Nos, ilyenkor természetesen ezek közül a zöldségfélék közül is adhatunk a kedvenceinknek, de csak mértékkel.

Ők nem mindig tudják hol a határ.

A növényekben lévő egyéb hasznos tápanyagok is hozzájárulnak a kutyák egészségéhez. Itt nem csak a vitaminokra ásványi anyagokra kell gondolni, hanem az egyéb összetevőkre. Például egyes színanyagok, mint a karotin a sárgarépában és a spenótban, a likopin a paradicsomban, a zellerszárban lévő apigenin, antioxidán tulajdonsággal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy védi a kutya szervezetét a károsító szabadgyökök ellen, amik a nagy fizikai megterheléskor, stressz helyzetben, gyulladásos betegségeknél, daganat burjánzásnál keletkeznek. Ebből adódóan a munka és sportkutyáknak, az idősebb, daganatra hajlamos kutyáknak ezekből többre van szüksége.

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal


Dr. Mák Erzsébet Ügyvezető dietetikus, Kutyadiéta

Több mint 10 éve foglalkozunk diétás tanácsadással. 1997-ben lett dietetikus és azóta is, egyre jobban belemerül ebbe a csodálatos tudományba. Az ELTE Főiskolai Karán biológia tanári diplomát, ezután a Nyugat-Magyarországi Egyetemen élelmiszer minőségbiztosító mérnöki diplomát szerzett. Itt azonban nem állt meg a tanulásban, hanem beiratkoztam a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájába. Ennek eredményeként 2010-ben megszerezte a doktori fokozatot.

+36205502281
etrend@petpincer.hu