Fehérje, a tuti tápanyag kutyáknak?

Becsült olvasási idő: 3 perc

A fehérje nagyon fontos a kutya számára. Különösképp igaz ez a fejlődésben lévő szervezetre, vagyis a kölyökkutyákra. A fehérje, és az azt felépítő aminosavak hozzájárulnak a testi növekedéshez, a csontok, izmok felépítéséhez, az anyagcsere szabályozásához, építőelemei egyes hormonoknak, és nem utolsó sorban energiát is képesek szolgáltatni (1g-ja 3,5 kcal energiát ad).

Bár ez utóbbi szerepére csak végszükségben, éhezéskor vagy nagy fizikai túlterhelés esetén kerül sor.

A természetben előforduló fehérjék legalább 200 féle amiosavból tevődhetnek össze. Ami viszont számunkra fontos, hogy a táplálékok esetében ez a szám mindössze 23. Ezeknek az aminosavaknak a jelenléte szabja meg az adott fehérje minőségi értékét.

A fehérje nagyon fontos a kutya számára

 

A 10 legfontosabb aminósav a kutyáknál

 

A kutyák esetében van 10 féle aminosav, amelyet a szervezetük semmiképp nem tud előállítani.

Ezeket esszenciális aminosavaknak hívjuk.
A kutyák kizárólag a táplálkozás útján tudnak ezekhez a nélkülözhetetlen anyagokhoz hozzájutni:

fenilalanin, valin leucin, izoleucin, triptofán, treonin, metionin, hisztidin, arginin, lizin.

Érdekesség, hogy ember gyereknél, és macskáknál még a taurin is csatlakozik 11. esszenciális aminosavként.

Értelem szerűen a fehérjéket úgy kell megválasztani, hogy ezeket az esszenciális aminosavakat tartalmazzák. Szerencsére ez nem túl bonyolult, mert gyakorlatilag bármely állat húsa alkalmas erre.

 

Jó minőségű, magas biológiai értékű fehérjeforrások

 

Szárnyasok

 

Főzött kutyaeledel - csirke
Csirke

 

Főzött kutyaeledel - pulyka
Pulyka

 

Főzött kutyaeledel - kacsa
Kacsa

 

 

Nagy vágóállatok

 

Főzött kutyaeledel - sertés
Sertés

 

Főzött kutyaeledel - marha
Marha
Főzött kutyaeledel - borjú
Borjú

 

Más állat

 

Főzött kutyaétel - nyúl
Nyúl

 

Főzött kutyaétel - bárány
Bárány

 

Főzött kutyaétel - hal
Lazac

 

Főzött kutyaétel - vadhús
Vadhús

 

 

Egyéb

 • tojás
 • sajt
 • túró
 • belsőségek

 

Lisztek

 • húsliszt
 • halliszt - ezeket elsősorban az iparban használják


Persze az is megoldás, ha a fentiek valamelyikét tartalmazó életkornak megfelelő kutyatápot rakunk kedvencünk táljába. Kutyatápok esetében talán egy kicsit többféle fehérje alapanyagot adhatunk a kutyának. A konzervek és száraztápok gyakran tartalmaznak birka-, nyúl-, haleredetű fehérjeforrást, amit a legtöbben csak ritkán vásárolunk a piacon.

A takarmányban lévő fehérje minőségét az szabja meg, hogy mennyi a biológiai értéke (biological value). A biológiai érték függ az össz fehérje mennyiségtől és annak esszenciális aminosav tartalmától. Hiába van valamiben rengeteg fehérje, ha azt a kutya nem emészti, vagy az emésztés után nem hasznosítja. Például csirkehús esetében az össz fehérje tartalom a hús kb. 21%-a, az emészthető fehérjetartalom ennek 80%-a, a hasznosítható fehérje tartalom ez utóbbi 70%-a. Vagyis a gyakorlatban ez azt jelenti, ha 100 g csirkehúst adunk a kutyának, akkor 21 g fehérjét adunk a kutyának, aki ebből megemészt 16,80 g-ot, de felhasználni, vagyis a saját szervezetébe beépíteni csak 11,76 g fog. És csak akkor, ha rendben van az emésztése és van elegendő egyéb nutriens, amely a felszívódást és emésztést egyáltalán lehetővé teszi (pl.: energia, nátrium, vitaminok, víz, stb.).

 

  Szeretnél egyedi, a kutyádra és felmerülő betegségeire szabott ételeket?

Dr. Mák Erzsébet kutya dietetikus személyre szabott, szakszerűen összeállított receptekkel vár téged! A petpincér pedig megfőzi és kiszállítja az ételt, bárhol is legyél az országban.

Kutyámra szabott ételt szeretnék

 

A növények is tartalmaznak fehérjét

 

Sőt egyesek elég sokat is: szója, lencse, sárgaborsó, szárazbab.

Sajnos a növényekben az aminosav összetétel nem megfelelő. Kevés bennük az esszenciális aminosav, így a biológiai értékük mindössze 40-60%.

A takarmány tényleges fehérjetartalom szükségletének kiszámítása elég bonyolult. Nem elég hozzá ismerni a kutya nemét, fajtáját, életkorát, fizikai aktivitását, ismerni kell az élelmiszerek beltartalmát, és tápanyag hasznosulási mértékét. Amit viszont mindenki meg tud tenni, mert nagyon egyszerű, hogy figyeli a kutyáját, és ha fehérje hiány tüneteit észleli, azonnal szakemberhez fordul táplálási tanácsért.

 

A fehérje hiány tünetei kutyáknál

fehérje hiány tünetei kutyáknál
fehérje hiány tünetei kutyáknál

 

 • Kölyök kutyáknál lassul a fejlődés, csökken a növekedési ütem
 • Matt, fénytelen szőrzet, amely selymes tapintását lassacskán elveszti
 • Izom veszteség, fizikai teljesítmény csökkenése
 • Betegségekre való fokozott hajlam, a fertőző betegségek gyakoribb megjelenése
 • Vizenyő (ödéma) megjelenése - a láb megduzzad, az új nyomat megmarad

 

Az éhező kutyák gyakran mutatják a fenti klinikai tüneteket. Az epilepszia ellenes diétáról azt szokták mondani, hogy utánozza az éhezést. Csakhogy nem a fehérje hiány tekintetében. Arról szó sem lehet, hiszen nem kínozni akarjuk kutyánkat, hanem gyógyítani, teljes életet biztosítani számára.

Minden ketogén diétázó kutya az étrendjében megkapja a neki egyénileg szükséges fehérje mennyiséget. A diéta akkor jó, ha a kutya fehérjeigényét maximálisan kielégíti, vagyis a fenti tünetek megjelenésének nem szabad előfordulnia. Főleg kölykök esetében nagyon lényeges a pontos fehérjeigény meghatározása, és a bevitel ellenőrzése.

Ehhez a legjobb, ha táplálkozási naplót vezet a tulajdonos. Ezt a kitöltött naplót vigye magával az időközi kontroll vizsgálatra ahol a szakember ki tudja számolni a tényleges fehérje bevitelt és a hasznosulás mértékét.

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal


Dr. Mák Erzsébet Ügyvezető dietetikus, Kutyadiéta

Több mint 10 éve foglalkozunk diétás tanácsadással. 1997-ben lett dietetikus és azóta is, egyre jobban belemerül ebbe a csodálatos tudományba. Az ELTE Főiskolai Karán biológia tanári diplomát, ezután a Nyugat-Magyarországi Egyetemen élelmiszer minőségbiztosító mérnöki diplomát szerzett. Itt azonban nem állt meg a tanulásban, hanem beiratkoztam a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájába. Ennek eredményeként 2010-ben megszerezte a doktori fokozatot.

+36205502281
etrend@petpincer.hu